We hebben hier in Nederland dus flink beroemde acteurs en muzikanten, dit is vast te stellen na aanleiding van mijn vorige blogs. Deze beroemdheden hebben allemaal een herkenbaar uiterlijk. Maar hoe zit het dan met die bekende Nederlandse stemmen die we allemaal kennen, maar waar we geen idee hebben welk gezicht erbij hoort? Nou, laten we het daar eens over hebben. Deze blog gaat over Nederlandse voice-overs.

We kennen ze allemaal, de nieuwsstem van RTL Boulevard, de stem van de Albert Heijn reclames (al kennen we tegenwoordig daar het gezicht wel bij),  de RTL 7 ‘meer voor mannen’-stem, de herkenbare HEMA reclame stem, en ga zo nog maar even door. Buiten reclames die dagelijks op TV komen, zijn er ook een heleboel Nederlandse voice-overs die (kinder)films en series inspreken. Voor (jonge) kinderen zijn Engelse series niet te doen en willen zij ze graag in het Nederlands horen. Denk bijvoorbeeld aan de oorspronkelijk Engelstalige series als Totally Spies, Winx Club, Victorious en Phineas and Furb. Maar ook alle Disneyfilms zoals Tangled, Cars, The Little Mermaid en Lady and the Tramp.

Ik keek vroeger altijd de Nederlandse variant van de Disney films. Ik zou als tip willen geven, hoe nieuwsgierig je ook bent, zoek niet op wie de stemmen hebben in gesproken. Als je tenminste niet wilt dat de ‘magie’ kapot gaat. Ik spreek uit ervaring, ik was eens op zoek naar de voice-over van Ariël uit de Kleine Zeemeermin. Nou, niet doen dus. Het bleek een vrouw (Laura Vlasblom) te zijn die ouder was dan je zou denken voor zo’n stem en die ook nog eens meerdere Disney stemmen inspreekt. Zoals die van Jasmine uit Aladdin, Wendy uit Peter Pan en Duimelijntje uit de gelijknamige film. Wat ik overigens super knap vind, ik dacht niet dat al die stemmen door één persoon werden ingesproken. Maar gelukkig, the magic never ends.

Nu volg ik mijn eigen advies dus niet op, omdat ik jullie over meer bekende voice-overs wil vertellen. Na wat zoekwerk, kwam ik uit bij deze leuke en tevens ‘gevaarlijke’ facebookpagina ‘Stemmen van Toen’. Maar het is zo geweldig om al die voice-over acteurs te zien en te horen. Het lijkt me super om zelf een film- of seriestem in te spreken.

Hieronder een lijstje van (bekende) Nederlandse voice-overs, wel even gesorteerd op televisie (reclame) stemmen, film stemmen en serie stemmen:

Televisie (reclame) stemmen:

 • Edwin Ouwehand (videoHij is een van (oud bekende) stemmen van RTL en spreekt verschillende reclames in.
 • Jeroen Kijk in de Vegte (video) vanaf 34:00. Hij is een van de bekende stemmen van RTL.
 • Kyra (videoDe stem van Ben, T-Mobile, NS Ga mee en vele anderen.
 • Harry Piekema (videoDe stem (en het gezicht) van Albert Heijn.
 • Anneke Blok (videoDe stem van de HEMA reclames.

Film stemmen:

 • De Leeuwenkoning – Scar – Arnold Gelderman (videoEn hij spreekt nog veel meer andere Disney stemmen in!
 • De Kleine Zeemeermin – Sebastiaan –  Freddy Gumbs (videoHij spreekt ook de stem in van Rafiki in De Leeuwenkoning.
 • De Speurneuzen  – Sherlock Basil Holmuis – Paul van Gorcum (video)
 • Harry Potter – Harry Potter – Trevor Reekers (videoHij spreekt ook vele andere stemmen uit series in!

Serie stemmen:

 • Pokémon – Ash Ketchum – ingesproken door Christa Lips  (video)
 • Digimon – Tai – ingesproken door Patrick van Balen (video)
 • SpongeBob SquarePants – SpongeBob/Patrick/Octo/Mr. Krab – ingesproken door Lex Passchier/Just Meijer/Jan Nonhof/Sander de Heer (video)
 • Calimero – Calimero – Corry van der Linden (video)
 • Sesamstraat – Elmo – Hein Boele (video)
 • Pippi Langkous – Pippi – Paula Majoor (video)
 • Winx Club – Bloom – Niki Romijn (video)

Wellicht luister je nu anders naar reclames, series en films 🙂

Update: Deze week vond ik de website van voice over bureau VoiceCowboys. Hier staan een aantal goede Nederlandse voice-overs die je gewoon online kan boeken. De stemmen komen je vast bekend voor! Zeker de moeite waard om eens te checken 🙂

Advertenties

2 gedachtes over “Nederlandse voice-overs

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s